Historie

Van prehistorie tot nu
De origine van het Camarguepaard ligt voor een groot deel in de prehistorie. De wilde voorvaderen zijn vermoedelijk afstammelingen van de oerpaardjes die zijn afgebeeld op de 15.000 jaar oude muurschilderingen in de grotten van Lascoux. Vervolgens heeft dit inheemse ras ongetwijfeld invloeden ondergaan van Noord-Afrikaanse Berberpaarden die met de Moorse veroveraars uit Spanje en Zuid-Frankrijk meekwamen. In de loop van de Middeleeuwen heeft men geprobeerd het Camarguepaard te kruisen met zwaardere paardenrassen, vaak met een teleurstellend resultaat. De andersoortige hengsten die men het moeras injoeg om zich voor te planten met de merries hielden het zelden lang vol in de moeizame natuurlijke omstandigheden. Hierdoor bleef het Camarguepaard relatief ongerept.

Pas in 1968 is men begonnen met het bijhouden van een stamboek en het verbeteren van het ras. Desalniettemin duurde het tot de tachtiger jaren – toen de oorspronkelijke fokkers toestemming gaven tot het fokken in andere gebieden – voordat de aantallen groot genoeg werden om het paard ook in andere delen van Frankrijk tegen te komen. Mede door een actieve promotie ziet men de Camargue tegenwoordig op vele paardenmanifestaties.

Sommige eigenaren uit de Camargue reizen naar alle delen van Frankrijk om er hun spectaculaire demonstraties te geven. Zoals: Renaud Vinuesa. Kijk ook even hier om hem in actie te zien op het Fête du Boeuf in Chamblet (zomer 2012).