Harnachement

Het Camarguezadel
Elke gardian heeft in zijn leven één wens: een eigen zadel bezitten. Goedkoop zijn ze niet, met prijzen uiteenlopend van 1.500 tot 5.000 euro, moet je flink in de buidel tasten. Een dergelijk zadel gaat echter wel een leven lang mee. Waarom is zo’n zadel nu zo speciaal?

Het Camargue- of gardianzadel is een werkzadel, dat ook vandaag de dag in de Camargue door de gardians voor het hoeden van en het werken met stieren gebruikt wordt. Onder het zadel ligt een traditionele dunne geblokte wollen deken afgezet met leer. Het zadel herinnert met zijn markante vorm aan de middeleeuwse toernooizadels, waar het zadel ook van afstamt. De hoge voor- en achtergalerij van het Camarguezadel zorgen voor een vaste zit en een optimale houding van de ruiter bij het uitoefenen van zijn werk. Bij het werken met de ‘trident’, een houten stok met drietand, moet hij goed in het zadel kunnen steunen om genoeg kracht te hebben om een kalf in galop om te kunnen gooien. Om de beugels niet zomaar kwijt te raken tijdens het vliegensvlugge starten, stoppen en draaien, heeft het Camarguezadel korf-vormige beugels, waar de voeten van de gardians niet zomaar doorheen kunnen schieten.

Dankzij de goede vulling, de grote schoftvrijheid en de gelijke vorm van de ruggen van de Camarguepaarden, wordt dit zadel traditioneel uitsluitend aangepast aan de ruiter en wordt het niet aan het paard aangemeten. De ruiter in de Camargue zoekt een zadel, passend bij zijn of haar grootte, naar de diepte van de zit (die van de voorste tot de achterste galerij gemeten wordt) uit en rijdt daarmee op verscheidene paarden. Het grote oplegvlak, dat uit twee lange, goed gevulde zadelkussens bestaat, verdeelt het gewicht optimaal over de paardenrug. Dit maakt het zadel ook goed bruikbaar voor iets zwaardere ruiters.

Aan het Camarguezadel wordt een staartriem vastgemaakt om te voorkomen dat het zadel gaat schuiven tijdens het rijden. Net achter de lepel van het zadel is bovendien een soort ‘pad’ bevestigd die de nieren van het paard moet beschermen tijdens het werk. De singel van het zadel heeft ook iets aparts: hij loopt over het zadel heen!

Het hoofdstel
Het hoofdstel is vrij eenvoudig en heeft een soort ketting als neusriem. Het bit is aan één stuk, een soort stang zoals wij die in Nederland in de mensport kennen. Het geheel ziet er wellicht wat bruut en ingesnoerd uit, maar het tegendeel is waar. Neem in ogenschouw dat Camarguepaarden door hun gardians vrijwel altijd met losse teugel, dus volledig op de zit, worden gereden, dan valt het allemaal reuze mee. Jonge paarden worden sowieso met een kaptoom ingereden, zodat ze eerst leren ‘sturen’ alvorens ze met het bit kennismaken. Verder is de martingaal onderdeel van het harnachement en mogen de touwen (seden) niet ontbreken. Het touw wordt gevlochten met het haar van de Camarguemerries.