Camagri 2016: een feestje!

Dit jaar reisden twee leden van de club af naar de prachtige Camargue voor het driedaags spektakel met louter… Camarguepaarden! En net voor ze afreisden, kregen we een leuke mail van Jean Pierre Godest, een zeer bekwaam ruiter en liefhebber van het Camarguepaard. In Saintes Maries les Bains ontmoetten we hem. Carmela Wals doet verslag.

Jean Pierre heeft ons zelf gebeld om elkaar terplekke te ontmoeten. Leuke energieke man, vertelt graag over het Camarguepaard en is trots op zijn eigen paarden. Vooral zijn eerste paard, Flambeo, mocht bogen op een lofrede. Zelfs z’n website is ernaar vernoemd: http://www.flambeo.de/. Jean Pierre bezit zo’n 20 Camargues, die hij met veel aandacht fokt en opleidt, uiteraard naar traditioneel Camarguaans model. Als hij een paard verkoopt, vindt hij het belangrijk dat er een klik is tussen koper en paard. Hij adviseert dan ook dat de potentiële koper eerst een paar weken komt rijden om de juiste match te vinden. Godest staat voor tradities, zuivere bloedlijnen en stapte vol trots op zijn paard om de piste (Camagri) in te gaan. Op zijn rijstijl kunnen we enkel jaloers zijn. Jean Pierre is Fransman maar woont al heel lang in Duitsland, alwaar hij ook cursussen geeft, o.a. in het runderwerk. Misschien moeten we daar eens een kijkje gaan nemen. We zullen hem in ieder geval toevoegen aan de links.

Verder de geweldige tip gehad om een rit te maken via Lou Mistrau (http://lou-mistrau.fr/). We waren met zijn vijven en werden maandagochtend opgewacht door Jean Pierre Persch en zijn vriendin Isabella. Isabella blijkt een Belgische dame en tijdens de rit vertelde ze over de vogels, de typische guardianhuizen, het riet uit de Camargue waarmee onze huizen in Nederland worden bedekt en natuurlijk de paarden. We reden 3,5 uur over land, strand en dwars door het water/moeras… Een waterballet, enthousiast getrappel in het water. Wat een fantastische ervaring en een aanrader voor iedereen die de Camargue bezoekt. De paarden lijken op Janot, vader van enkele van onze paarden. Wat blijk: Janot is een fokproduct van Jean Pierre! Er lopen in onze groep 4 afstammelingen mee van Janot en ik zie duidelijke overeenkomsten met o.a. Vinz (http://www.camargueclub.nl/carmela-vinz/), Vega (http://www.camargueclub.nl/maggie-vega/) en Valéo (http://www.camargueclub.nl/jessy-valeo/). Ook Noisette (de moeder van Vinz) komt van hem. Wat een toeval!