CAMAGRI 2014: foto, film en meer

Op 14, 15 en 16 februari 2014 reisden we af naar het zuiden van Frankrijk om getuige te mogen zijn van het jaarlijks evenement rondom het Camarguepaard: CAMAGRI.

FOKKERSDAG 


Vrijdag om 14.00 uur komen we aan op het terrein. Vrijdag is ‘fokkersdag’. Alle manades (stoeterijen/fokkerijen) uit de buurt en elders uit het land zijn er. Het is nog vrij rustig en iedereen doet alles op z’n gemak. Overal lopen Camarguepaarden, aan de hand, bereden, aangespannen. In de beide carrières (bakken) worden paarden die te koop zijn geshowd, wordt losgereden voor de wedstrijden en op de rest van het terrein loopt alles door elkaar: mensen, paarden, honden. Het is er gezellig en ontspannen. Een pizza haal je te paard, na 10.00 uur geen koffie meer (enkel nog alcohol) en voor de belangrijkste maaltijd van de dag – de lunch – is een heus restaurant ingericht in de grote witte tent. Het is een aparte beleving.

TRI DE BÉTAIL


Het eerste onderdeel dat we bekijken is weliswaar knap, maar wat minder interessant voor het publiek, omdat het op afstand gebeurt. Dat moet ook wel, want het vee dat er loopt is niet bepaald mak. Eén stiertje moet uit de kudde worden geïsoleerd door een ruiter te paard (een zogeheten gardian of gardianne). Er doen verbazingwekkend veel dames mee! De gardianne in dit filmpje heeft niet veel geluk. Haar nog wat onwennige Camarguepaard ziet het hele gebeuren niet echt zitten en lijkt qua beweging meer op een stiertje dan op het paard dat het stiertje uit de kudde moet zien te drijven:  http://youtu.be/_GtR5FH4qvM.

STRODORP OP Z’N ZUIDFRANS


In de eigenlijke schuur van de Mas de la Cure is een markt ingericht. Daar wordt alles dat met het Camarguepaard en de cultuur daaromheen te maken heeft, te koop aangeboden. Tegen gruwelijk hoge prijzen overigens. Je vind er zadels, tuigage, dekjes, allerhande attributen en kleding in Camarguestijl, maar ook foto’s, oude prenten, boeken, foerage, champagne, sleutelhangers en meer. Leuk om even doorheen te lopen en de zaken eens rustig van dichtbij te kunnen bewonderen.

180 GEVULDE PAARDENBOXEN


Zo’n jaarlijks evenement is natuurlijk dé kans om je eigen fokprodukt in de kijker te rijden. Mede daarom zijn er maar liefst 180 mobiele paardenboxen opgebouwd en er staat er niet één leeg. Fokkers nemen hun paarden mee naar Camagri om zich te profileren, dekkingen door hun hengst binnen te halen, maar vooral ook om ter plekke paarden te verkopen. Op oude Nederlandse veemarkten gaat dat nog met handjeklap. Hier ook. Veel paarden wisselen tijdens Camagri van eigenaar. De prijzen zijn al jaren vrij stabiel en ook nu gaan er heel wat van de hand voor behoorlijke nette prijzen.

Heb je je oog laten vallen op één van de paarden die je ziet, neem dan gerust contact op met Rolf en Heleen Oosterveld (rolfoosterveld@wanadoo.fr). Zij wonen en werken in Frankrijk en zijn bekend met de wereld van het Camarguepaard. Ook kunnen zij bemiddelen bij de aankoop van een paard, de contacten met de verschillende fokkers en het vervoer naar Nederland.

SHOWEN EN LOSRIJDEN


Zaterdag komen we om 09.30 uur aan en is het hartstikke druk op het terrein. Overal lopen mensen, de bars staan vol, er wordt volop ‘gewinkeld’, genuttigd en gepraat. Ook vandaag zijn de twee carrières weer toonbeeld van show. Bovendien zagen we voor het eerst ook dat andere mooie Franse oerpaardje lopen: de Merens! Er worden allerhande paarden getoond, in alle leeftijdsklassen, er worden demonstraties gegeven in de Camarguaanse rijstijl, in dressuur, springen en in aangespannen rijden. Daarover later meer. Klik hier om een aantal hengsten te bekijken: http://youtu.be/Q9jW86m_HG8 en hier om twee dames te zien losrijden: http://youtu.be/Hrhc0hAUli0 en http://youtu.be/6Nofh-NHNxA.

TESTOSTERON ALOM: DE FERRADE


Om 10.00 uur staan we op een enorm weiland waar in de ene hoek een volle vrachtwagen met jonge stieren geparkeerd staat en in de andere uithoek een lege. Op het land achter de volle wagen, rijden talloze gardians en gardiannes hun paarden los. Dit ziet er veelbelovend uit. Het blijkt dat we zijn aangeschoven voor de ‘Ferrade’, dat letterlijk ‘brandmerken’ betekent. Deze wedstrijd lijkt voor de deelnemende manades een belangrijk onderdeel te zijn. Ook het publiek is in grote getale aanwezig.

Het is de bedoeling dat 4 ruiters van een manade een uit de ene wagen losgelaten stiertje (wild) zo’n meter of 2.000 ‘begeleiden’ richting de plek waar het moet gebeuren: een vak van 20 bij 40 meter waarin het stiertje aan de grond gebracht moet worden. Dat blijkt nog behoorlijk lastig. De stiertjes zijn namelijk niet handmak, maar komen zó uit het moeras. Als het lukt om het vee in het vak aan de grond te duwen – daarvoor wordt gebruik gemaakt van de ‘trident’ – moet het daar ook blijven. Daarvoor staat een horde Camarguaanse pubers klaar, die het stiertje na de val in de dan nog lege wagen moeten zien te krijgen. Geen sinecure, er zijn er verschillende die onder de afdrukken, blauwe plekken en modder huiswaarts keren vanavond.

Hier een aantal voorbeelden van wat we gezien hebben. Schrik niet, het gaat er behoorlijk ruig aan toe en niet alleen het vee valt. We hebben ook paarden over de kop zien gaan en mensen onder paarden en stiertjes zien verdwijnen. Maar uiteindelijk stond alles en iedereen weer en bleken er geen gewonden te zijn.

Een filmpje van een goed uitgevoerde oefening: http://youtu.be/umjbxAP4Oxs
Hier valt één van de paarden over een jongen: http://youtu.be/a-z3ZpbCB5E
Dit stiertje ontsnapt en verdwijnt in de bosjes: http://youtu.be/tPUdBiLAnL4
Ook dit stiertje kiest, na de val, het hazenpad: http://youtu.be/EQh6Hdhw6EM
En hier vallen stier én paard over elkaar heen: http://youtu.be/BfyOKCBzM2o

CAMARGUES VOOR DE WAGEN


Nog in kinderschoenen staat het aangespannen rijden met Camarguepaarden. Toch mochten we al vier combinaties aanschouwen. Twee prachtige vierspannen, een tweespan en een heus driespan met jonge hengsten. Dat behandelen we verderop nog even uitgebreid. Met de aangespannen combinaties wordt voornamelijk marathon gereden. Hier een paar indrukken van de presentatie in de carrière:
http://youtu.be/nBFFyiSmQHc
http://youtu.be/IsjpmtZKonA
http://youtu.be/FqRCullIhps

VAN EG TOT DRIESPAN


Van Bernard Colombet met zijn drie jonge hengstjes hadden we al gehoord. Hij werd onlangs gespot in Avignon, waar Rolf en Heleen Oosterveld hem tegen het lijf liepen en bevroegen. Vandaag mogen wij hem, zij het met flink wat Franstalige hulp van Heleen, het hemd van het lijf vragen. Al sinds 1985 runt hij een succesvolle Camarguefokkerij hetgeen in 1993 wordt bekroond met een goedgekeurde dekhengst uit eigen fok. Inmiddels fokt hij naast paarden ook de kenmerkende zwarte runderen, verkoopt paarden, stieren en vlees, leidt groepen rond, verzorgt informatiedagen en evenementen. Je kunt zelfs bij zijn manade, les Orgonons, blijven slapen: http://www.manadecolombet.fr.

Bernard was zelf fervent gardian maar heeft nu mensen in dienst voor het ruige werk. Zelfs op zijn drukke manade zijn er periodes waarin er niet zoveel te doen is. Om de paarden en gardians aan de gang te houden, laat hij ze dan het land omploegen en de terreinen verzorgen. En zo is het gekomen. Een nieuwe discipline werd geboren: aangespannen rijden. Ploegden de paarden eerst nog met een eg door het kleiachtige land, inmiddels staan er drie viriele jonge hengsten voor de wagen. Nog maar 30 maanden oud en een plaatje om van te smullen! Ze zijn uiteraard ook te koop, maar dan moet je toch wel een aardig zakcentje hebben: 20.000 euro voor het driespan. Voor wie dat niet op zak heeft, blijft het bij kijken. En ook dat is geen straf, klik maar eens op de filmpjes hieronder.
Losrijden: http://youtu.be/7ExD6IkqO90 en http://youtu.be/Z1BjMWi3Rco
Presentatie: http://youtu.be/y65HzPMEYJ0

WAT ZOU FRANKRIJK ZIJN ZONDER ETEN EN WIJN


Naast alle eettentjes op het terrein staat er een enorme witte tent waarin een compleet restaurant voor de zo geliefde lunch (standaard 3 gangen) is ingericht. Daarachter een professionele mobiele keuken. We eten er zaterdagmiddag een volwaardig driegangenmenu, de tent zit afgeladen vol, in meerdere shifts. Zaterdagavond eten we met z’n allen – Fransen, Nederlanders en Belgen – in restaurant Abrivado in Saintes Maries de la Mer. Gezellig en interessant om elkaar na alle indrukken even in alle rust te treffen en het glas te heffen op een mooie ervaring: http://youtu.be/fkEmYr5Fa9I.

MANIABILITÉ OFTEWEL BEHENDIGHEID


Op de zondag kijken we voornamelijk naar de behendigheidswedstrijden. Er zijn proeven uitgezet voor alle niveaus, van beginnend tot gevorderd. In Nederland is deze discipline uit de Working Equitation ook al steeds vaker te zien. Er zijn natuurlijk ook hier weer verschillen, met name qua ruigheid. In Nederland wordt beter gecontroleerd op het welzijn van het paard, al zien we ook hier, vooral bij de dames, steeds meer aandacht voor ‘netjes rijden’ ten opzichte van ‘de snelste zijn’. Een mooie ontwikkeling die in de machocultuur van het zuiden toch aan terrein wint. Goed om te zien!
Beginnersproef (paard rijdt eerste wedstrijd): http://youtu.be/GzKUA7-BvEY
Gevorderdenproef: http://youtu.be/bZOTY1cK8lc
Eliteproef: http://youtu.be/sJwTmxnksMo

CÉLINE LEGAZ


Eerder maakten we al melding van deze Franse cowgirl die vorig jaar een boek uitbracht over de Camarguaanse rijstijl. Maar dat is niet het enige. Al op jonge leeftijd verloor ze een oog door een jonge merrie die naar haar uitsloeg. Ondanks de jarenlange behoorlijk zichtbare littekens in het gezicht en het missen van een oog, zette ze de manade van haar ouders voort en bleef ze rijden. Op Camagri mochten we haar even ontmoeten. Ook reed ze met de hengst Riky du Bosc – niet haar favoriet, dat is Quandmême du Bosc – een Maniabilité wedstrijd. Dat ging alles behalve zoals het had moeten gaan, maar je ziet haar niet haar geduld verliezen. En naderhand oefent ze gewoon nog even rustig het slalommen in de dan lege bak. Kijk mee:
De niet al te beste proef: http://youtu.be/6VUjccPjVh0
Het naderhand oefenen van de slalom: http://youtu.be/tY6gVtu-KHs

CONCOURS DE PAYS!


We zullen het niet onder stoelen of banken schuiven: de cross vonden we verreweg het leukste onderdeel om naar (uit) te kijken. Op een flink deel van het landgoed is een parcours uitgezet met natuurlijke hindernissen, dressuuroefeningen en behoorlijk wat water. De ritten worden op zo hoog mogelijke snelheid gereden, zonder in te boeten aan controle. Vanuit volle galop moet bijvoorbeeld een aantal seconden stilgestaan en achterwaarts gereden worden. Vooral de enorme ‘waterbak’ ziet er imponerend uit als daar een Camargue doorheen galoppeert:
http://youtu.be/oCzB8g1JTwA
http://youtu.be/TnOXPf0pjgc
http://youtu.be/TnOXPf0pjgc
http://youtu.be/gxwtP8DozI8

Hoe het ook zij, CAMAGRI is een absolute aanrader voor liefhebbers van het Camarguepaard. Mocht je de kans krijgen om erbij te zijn, laat die dan vooral niet schieten! Via Camargueclub Nederland houden we je graag op de hoogte van de datums en het programma, dat – geheel op z’n Zuid-Frans – pas op het laatste moment bekend wordt gemaakt en ook tijdens het evenement nog wijzigt.